GAINE / located in Gothenburg, Sweden

Testa användarupplevelsen redan i sprint-demon

mvp-cake

Man kan likna agil utveckling med en tårta som aldrig blivit bakad förut. Upplevelsen av tårtan får man inte förrän den är färdig och då är det för sent att ändra sig om den inte blev bra. Är tårtan inte god uteblir effekten som bagaren hade tänkt sig. Men istället för att baka hela den stora tårtan färdigt kan man ta reda på slutresultatet mycket tidigare, i detta fallet genom att göra en liten muffins med alla smakerna.

cupcake

På samma sätt kan man se sina sprint-demos som små muffins som ska bli smakade på och bedömda. Även om sprint-demon inte är vacker att se på och har en massa buggar så innehåller den hypoteser om vad man tror kommer att göra den lyckad i slutskedet. Om de här antagandena är fel så känns det väldigt surt att få reda på detta i slutet, när man redan lagt en massa tid och pengar på lösningen. Därför är det så mycket bättre att kontinuerligt ta reda på detta under utvecklingstiden.

Det behöver faktiskt inte vara dyrt eller ta lång tid att utveckla en digital lösning som folk älskar  och nu när vi använder sig av scrum och andra agila metodiker finns det egentligen ännu större möjligheter till att göra detta. Knepet är att utveckla saker i rätt ordning samt att alltid testa sina prototyper kontinuerligt med riktiga användare (alltså inte kollegorna), för att kontinuerligt få en hint om ens hypoteser stämmer eller inte.

Hur man utvecklar saker i rätt ordning? Det är inte så svårt. Det handlar bara om att vara överens i teamet om att slutprodukten är som ett rörligt mål (att man faktiskt inte vet vad den kommer att smaka när den är färdig) och att varje sprint är en möjlighet till att komma närmare det målet. Detta gör man effektivast genom att lägga upp arbetet i sprintarna så att man kan lära sig något efter varje sprint, något som har med själva kvaliteten på slutprodukten att göra. Arbetet som man utfört i varje sprint är ju ett antagande på en lyckad lösning både tekniskt sett och sett utifrån användarens synvinkel. Det finns inget snabbare sätt att lära sig något om hur lyckad ens prototyp är än att se den användas i verkligheten av en riktigt användare. Med riktiga användare menar jag sådana som matchar den framtida målgruppen i hur de är som användare och vilken bakgrundskunskap de har.

Visst kan det göra ont att få reda på att ens idéer inte föll i god jord, men det är alltid bättre att få reda på detta tidigt då man ännu kan justera sin lösning. Att veta är alltid bättre än att inte veta och ingen är felfri, all utveckling har sina motgångar.

Svaret jag får när jag frågar varför man inte testar sina prototyper på användare är ofta att det är för svårt att hitta användare att testa på eller att detta tar för lång tid att organisera. Men se det så här, är det svårt att hitta användare under utvecklingen så kommer det att vara ännu svårare att hitta användare som frivilligt använder slutprodukten.

Vi på GAINE hjälper er gärna att få till det så att ni kan testa era sprint-demos på riktiga användare kontinuerligt. Vi letar upp rätt folk och arrangerar testerna åt er. Det enda ni gör är funderar och lär er av feedbacken som vi får in. Testerna görs tillsammans med teamet eller så filmas de och visas upp för teamet vid sprint demon.